Proiect ID 135005
Titlu: Stagii de practica inovative pentru o dezvoltare durabila
Componentă 1 - Apel : POCU/711/6/14
Creșterea participării la programe de învăţare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC şi din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI
Durata proiectului: 24 luni
Despre Proiect
Facilitarea participarii la programe de invatare la locul de munca a 102 de elevi si ucenici din invatamantul secundar si tertial non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si din domeniile de specializare inteligenta conform din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI in Regiunea de S-E Municipiul Tulcea. Proiectul își propune să faciliteze elevilor din grupul tinta accesul la stagii de practica inovative in domenii de specilizare inteligenta, la realizarea unor programe de invatare la locul de munca bazate pe cerintele efective ale agentilor economici, la valorificarea competentelor dobandite in scoala in realitatea economica, la identificarea si eliminarea principalelor probleme ce apar in tranzitia de la scoala la viata activa. Prin intermediul proiectului, 102 elevi din specializari relevante in domeniile inovative, vor participa la stagii de practica si programe de invatare la locul de munca care vor fi adaptate la cerintele efective ale agentilor economici privind necesarul de personal, cu competente specifice domeniului de activitate, bazate pe realitatea economica si sociala.
Obiective specifice
OS1. Îmbunătățirea si valorificarea nivelului de cunoștințe/ competențe ale elevilor dobandite la scoala prin activitatea teoretica, prin stagii de practica si programe de invatare la locul de munca, inclusiv prin dezvoltarea invatamentului dual in sectoarele economice/domenii identificate conform SNC și SNCDI.
OS2. Organizarea şi derularea unei campanii de informare şi conştientizare a elevilor de la licee cu specializari inovative pentru constientizarea importanței și necesitatatii participării la stagii de practica la agenti economici reprezentativi.
OS3. Derularea de stagiilor de practica a elevilor la agenti economici cu activitate in sectoare economice cu potențial competitiv si introducerea de programe de invatare la locul de munca reprezinta facilitarea accesului la locuri de muncă din sectoare economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.
OS4. Organizarea activitatilor de consiliere si orientare profesionala pentru elevii din proiect are drept scop viitorul traseu profesional prin alegerea provesiei viitoare sau prin continuarea studiilor, in concordanta cu aptitudinile, asteptarile, pregatirea si competentele fiecaruia.
OS5. Realizarea de partneriate cu agentii economici ce isi desfasoara sau isi vor orienta activitatea catre domenii economice cu potential competitiv identificate conform SNC si din domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI si introducerea de programe de invatare la locul de munca pentru angajatii implicati in aceste domenii si subdomenii si introducerea de programe de invatare la locul de munca.
OS6. Crearea unui sistem de informare coordonata intre unitati de invatamant si actori relevanti de pe piata muncii (prin evenimente, intalniri, mese rotunde , internship etc) si a unei platforme inovative ca modalitati de facilitare a tranzitiei catre viata activa a elevilor, ca viitori angajati.